Rattenplaag (Albert Serreynstraat) te Sint-Andries

Sedert de zomer heerst er een ware rattenplaag te Sint-Andries, meer bepaald in de buurt van de parking achter het oud gemeentehuis. De ratten komen uit de riolen, gelokt door heel wat etensresten (bv. frieten, hamburgers…) die in de struiken worden gegooid door o.m. voetbalsupporters (zie bijgaande digitale foto).

De ratten teisteren heel wat bewoners in de Albert Serreynstraat en de horecazaken op het gemeenteplein. Die beesten doorwoelen er heel wat groententuintjes en nestelen zich onder tuinhuisjes en grote vogelkooien. Katten- en hondeneigenaars maken zich ernstige zorgen om hun huisdieren. Met onrust uit angst dat deze grote ratten zouden aanvallen laten zij, onder toezicht, hun huisdieren uit in hun tuin. Zelf hebben zij reeds tevergeefs aktie ondernomen om dit ongedierte te verdelgen. Bewoners beweren dat de stad reeds sinds een hele tijd schriftelijk op de hoogte werd gesteld van de rattenplaag. Jammer genoeg blijven de omwonenden op hun honger zitten.

Ikzelf heb gisteren kunnen vaststellen dat er inderdaad ratten rondliepen in de struiken op de parking (jammer genoeg was ik niet snel genoeg op dit op de gevoelige plaat te zetten). Mag ik – samen met de veelgeplaagde bewoners – aandringen om snel het nodige te ondernemen om deze rattenplaag, eens en voor altijd, in te dijken?

Antwoord ontvangen op 13/01/2016

De dienst leefmilieu was op de hoogte van het rattenprobleem in de Albert Serreynstraat in Sint-Andries. Ze kregen een tweetal klachten van bewoners uit die straat in verband met ratten ter hoogte van de parking achterkant gemeentehuis. Een bewoner uit de Gistelse Steenweg liet ook weten dat hij problemen had van ratten in de tuin.

Daarop werd de ongediertebestrijdingsfirma gecontacteerd.   ° Op 10/12/2015 werd door de firma vergif geplaatst vanaf huisnr. 4 t/m 14 in de riolering aan beide kanten.   ° Op 06/01/2016 werd een controle uitgevoerd door een medewerker van de dienst Leefmilieu. Er is nog steeds vergif aanwezig in de rioleringen.   ° Op 18 en 19 januari 2016 zal terug een bestrijding in de Albert Serreynstraat uitgevoerd worden door de dienst Leefmilieu samen met de ongediertebestrijdingsfirma.

Volgens de wetgeving van 2 april 1971 is iedereen die verantwoordelijk is voor een terrein, grond of gebouw verplicht maatregelen te treffen om ongedierte te vermijden en te bestrijden. Aangezien in de buurt een aantal bewoners een kippenhok of een grote vogelkooi hebben, dienen de bewoners erop toe te zien dat alle overblijvende etensresten dat als voedsel kan dienen voor het ongedierte eveneens verwijderd wordt. Ook dient er preventief vergif geplaatst te worden. Het heeft echter geen zin om door één iemand vergif te laten plaatsen, zoals door onze dienst/privéfirma, want dan worden de dieren naar een andere plaats gelokt zoals de tuinen van omwonenden. Volgens Vlarem II artikel 4.1.3.1., Hygiëne, risico- en hinderbeheersing, moet de inrichting zindelijk worden gehouden en in goede staat verkeren, zo vaak de omstandigheden daartoe aanleiding geven, maar doeltreffende maatregelen worden genomen tegen ongedierte.

De horecazaken op het gemeenteplein dienen dus eveneens preventief aan bestrijding van ongedierte te doen. Het is steeds mogelijk dat gevraagd wordt de nodige bewijzen van rattenbestrijding voor te leggen, zoals een aankoopticket van vergif of bewijs van een ongediertebestrijdingsfirma.