Strooiveld voor de as van huisdieren

Mevrouw de voorzitter, geacht college, beste collega’s,

In 2014 waren er in Vlaanderen 769.000 honden en 1.156.000 katten. Brugge telde toen  ongeveer 11.000 honden en 14.000 katten. Ook deze dieren overlijden en steeds meer dierenbezitters willen op een serene manier afscheid nemen van hun huisdier.

Elk jaar nemen het aantal crematies van deze dieren toe. In 2014 werd er 420 ton aan overleden huisdieren gecremeerd, dit is ruim zeven maal meer dan in 2010. Er blijft dus een stijgende vraag om het overleden huisdier te cremeren. Het gevolg is dat er een grote nood is ontstaan aan strooiweiden om de as van deze dieren uit te strooien.

Daarom stelt de N-VA, samen met dierenvriendenkringen, voor om een strooiveld voor huisdieren op te richten in Brugge. 

Er zijn reeds enkele hondenloopweiden aangelegd op ons grondgebied. Het moet toch mogelijk zijn om op of naast een van deze loopweiden een plaats te voorzien waar de as van de huisdieren kan worden uitgestrooid. Ingrijpende werken zijn niet nodig en hoeft helemaal niet duur te zijn. 

Maar waarom geen strooi- en herdenkingsplaats oprichten op een bijzonder plekje in een bosrijke omgeving?  Bijvoorbeeld in het Biesbroekbos of in het Ryckeveldebos.  

Samen met mijn fractie vraag ik om mijn voorstel gunstig te onthalen.

Antwoord van de bevoegde schepen: 

Voorzitter Annick Lambrecht. – Dank u wel. Meneer Pierins.

Schepen Philip Pierins. – Dank u mevrouw de voorzitter.

Mijnheer De Bondt, wat uw vraag betreft voor de aanleg van een strooiweide voor de as van huisdieren, willen we in eerste instantie er op wijzen dat de eigenaars van gecremeerde huisdieren op hun vraag de as mee krijgen naar huis. Ik heb eens navraag gedaan bij de verschillende crematoria en die crematoria stellen dat ze ter plaatse een strooiweide hebben. Die strooiweide is volledig gratis en je kan daar zelfs  ook nog een gedenkplaatje bij zetten. In ieder geval, er wordt daar in die crematoria aan een volledig verhaal gewerkt. En je kan ook nog een urnenwand krijgen als je dat wil. En ik moet zeggen, het dichtste crematorium is hier in Oudenburg, dat is niet heel ver weg. Laat ons zeggen dat de crematoria voor een volledig verhaal gaan.

Dat wat de dode dieren betreft. Ik wil het nu ook eens hebben over de levende dieren, waar we toch ook een beetje aan werken. Dus in plaats van een strooiweide, een strontweide, ik zal het zo zeggen.   (gelach)

Op 18 april 2016 besliste het college – ik wil nu ook eens goed nieuws vertellen – want we zijn voortdurend aan het denken aan onze honden, aan onze dieren, we weten dat het zeer gevoelig ligt, dat zien we ook in de communicatie die gebeurt met Het Blauwe Kruis waar soms eens problemen zijn, maar dat nu toch op het rechte pad zit. In ieder geval, de voorwaarde voor een hondenloopweide is dat een nabijgelegen hondenclub het peterschap op zich neemt. En, goed nieuws, een eerste realisatie is er nu in het domein Koude Keuken. Hiervoor was er eind maart, begin april al een kleine aanzet met de campagne van de dienst preventie in verband met hondenpoep, zeer druk bijgewoond trouwens. Er werd toen in het domein Koude Keuken een persmoment georganiseerd en er werd toen reeds aangehaald dat de stad dit als eerste prioriteit opneemt. De ontwerpafdeling van de groendienst ontwerpt deze weide en wenst deze aan te leggen in het najaar, met een ingebruikname in het voorjaar 2017. En ik wil jullie hartelijk uitnodigen om de eerste honden te zien rondlopen in onze nieuwe loopweide.

Maar terugkerend naar de crematoria of naar de verassing van de dieren: behalve de as uitstrooien in het crematorium, kunnen de mensen ook de as mee naar huis nemen en echt dicht bij zich hebben, ze eventueel uitstrooien in de eigen tuin. Ik denk dat meer mensen daar voorstander van zijn dan van de as van hun hondje te laten verdwijnen ergens op een andere plaats, niet dicht bij hen. In die optiek kan ik zeggen dat we voor het ogenblik niet van plan zijn om een strooiweide of een stedelijke strooiweide te organiseren. Maar in de toekomst kunnen we daar nog eens over nadenken.

Raadslid Hugo De Bondt. – Dank u wel, schepen, voor uw antwoord.