Loslopende honden en hondenpoep op de Brugse speelpleinen

Regelmatig gaan wij met onze kleinkinderen naar het speelplein, aangelegd in het mooie buurtpark TIR in Assebroek, dat sinds 2014 werd open gesteld. Het speelplein wordt druk bezocht door ouders en grootouders om er met hun kinderen of kleinkinderen te komen ravotten. Spijtig dat het speelpark ook wordt bezocht door mensen die blijkbaar vinden dat dit park ook kan dienen als uitlaatplaats voor honden, honden die dan zomaar loslopen tussen de vele spelende kinderen. Alhoewel die viervoeters niet de bedoeling hebben om aan te vallen, kunnen zij de kinderen behoorlijk bang maken. Opspringende, zelfs doodbrave honden zijn voor kleine kinderen een gevaar. Overigens, honden die zich niet eens kunnen uitleven en die door hun baasjes te kort worden gehouden qua beloop, raken geënerveerd en worden hevig, kunnen gevaarlijk worden. Net als een opgesloten mens is een hond, die dag na dag binnengehouden wordt zonder de minste verstrooiing, een potentieel gevaar (zeker bij bepaalde rassen die in zich een bepaalde agressiviteit hebben). Terloops wil ik toch aangeven dat er een algemene nood is aan loopweiden waar honden vrij kunnen rondlopen.

Het is zeker mijn bedoeling niet om die viervoeters te weren. Ik ijver trouwens, zoals jullie ondertussen reeds weten, voor het welzijn van de dieren. En ook ik bezit twee hondjes. Maar hier primeert in hoge mate de veiligheid van de spelende kinderen. Daarenboven is de hygiëne voor kinderen van groot belang, want hondenpoep op een speelplein is voort hen uit den boze. Overigens worden in het buitenland (Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk zelfs) in de parken altijd voldoende gratis poepzakjes voorzien, wat meteen verklaart waarom het daar, ondanks vele honden, kraaknet blijft.

Graag kreeg ik antwoord op de volgende vraag:  Zijn jullie bereid om een bord te plaatsen met de tekst ‘Honden aan de leiband’ aan de toegangen van het speelplein TIR? Daar het fenomeen van loslopende honden zich op andere speelpleinen voordoet ook dergelijke borden aan de ingang(en) van àlle Brugse speelpleinen te plaatsen?

Antwoord ontvangen op 30/09/2014

Het is gebruikelijk om alle openbare groenzones te voorzien van een infobord over de geldende reglementering. Het verplicht aanlijnen van honden en het opkuisen van hondenpoep vallen hier onder en worden vermeld op zo’n bord. De infoborden zijn in bestelling en zullen aan beide toegangen van het buurtpark geplaatst worden. De preventiedienst werd op de hoogte gesteld van de hondenproblematiek in het buurtpark.