Steun onze boeren en koop lokaal

Week van de Korte Keten

Iedereen lijkt vergeten dat de landbouw essentieel is, want tot vandaag blijven nog steeds winkelrekken leeg.

Deze week (van 14 tot 22 mei) is de vijfde editie van de Week van de Korte Keten. ‘Korte keten’ betekent als consument rechtstreeks kopen bij de producent: de landbouwer, de tuinbouwer, de serrekweker, de kippenkweker, de veehouder of de ambachtelijke verwerker. Dit initiatief moet de verschillende vormen van korte keten in Vlaanderen bekender maken en het rechtstreeks kopen bij de producent aanmoedigen en vergroten.

We leren er de boer persoonlijk kennen en weten dan ook waar ons voedsel vandaan komt. Waar ze zijn geteeld of wie ze heeft gemaakt. Door rechtstreeks aan te kopen wordt hen een eerlijke prijs betaald. In ruil krijgen wij verse en kwaliteitsvolle producten. Zonder veel verpakkingsafval en zonder dure vervuilende transportkilometers. Producten recht van bij de boer zijn niet alleen heel vers, ze hebben ook hun unieke smaak. Op die manier komt een directe relatie tot stand tussen de consumenten en de producenten. De consument vervreemdt niet met het product en vergroot zo het sociale contact met ‘de mensen met een boerenstiel’. Bovendien ondersteunen wij zo ook onze plaatselijke economie.

Tijdens de coronapandemie kende de verkoop via de korte keten een ongekende hoogte. Maar nu valt hun omzet, jammer genoeg, spectaculair terug. De consumenten hervielen in hun oude gewoonte en trokken opnieuw massaal naar het grootwarenhuis. Opnieuw worden er voedselproducten aangekocht waarbij niet meer stil gestaan wordt over de herkomst én de hoge CO2-uitstoot door de verre, lange en hoge vervoerskosten. 

Meer dan ooit moeten wij onze boeren ondersteunen door zoveel mogelijk onze voeding bij hen rechtstreeks aan te kopen. De laatste decennia werd het hen niet gemakkelijk gemaakt. De zware mestnormen, de hoge productiekosten, de zware investeringen, de torenhoge energiekosten, de klimaatverandering met veel droogte  (met momenteel oppompverbod in het stroomgebied van een aantal West-Vlaamse beken) tot gevolg, de oorlog in Oekraïne… Er heerst grote onzekerheid omtrent hun toekomst! De jonge boeren die het nu toch nog aandurven om een bedrijf te runnen verdienen al onze steun. En dat kunnen wij hen (deels) geven door zoveel mogelijk onze voeding aan te kopen in een hoevewinkel, een boerenmarkt of zelfs een automaat. De onzekere voorbije en huidige (en toekomstige?) jaren bewezen dat wij ons voedsel bij onze lokale boeren moeten aankopen. De buitenlandse aanvoer is niet langer meer verzekerd! 

Sinds een zestal jaren kan je ook terecht in de Brugse winkelhal ‘Boer Bas’, dat opgestart werd door de (jonge) boeren zelf. Je vindt er onder meer groenten, fruit, kruiden, wijnen, vlees, zuivelproducten, imkers, molenaars, hopboeren…

Tijdens de Week van de Korte Keten worden er een honderdtal activiteiten georganiseerd in onze provincie. Je ontdekt ze op www.weekvandekorteketen.be.

Foto door Pixabay


Recente blogposts

Hugo in je mail

Ik schrijf me in voor:*

Loading