,

Gooi- en smijtwerk

Brussel stond opnieuw in brand

Het was gisteren zondag opnieuw prijs in Brussel! Een 50.000-tal betogers uit de Europese Unie wilden er vreedzaam opstappen om zich te laten horen in het coronadebat. De optocht, georganiseerd door Europeans United, begon in de opperbeste stemming. Goed gezind en in een gemoedelijke sfeer werd de mars aangevat. Mensen van diverse Europese nationaliteit, al dan niet vergezeld van hun kinderen, stapten er in mee. 250 stewards werden door de organisator ingezet om de betoging in goede banen te leiden. 

Maar opnieuw moesten een paar honderden relschoppers deze goed bedoelde manifestatie verpesten. Alras kwam het tot verbaal geweld toen politieagenten rond de middag aan de uitgang van het station iedereen fouilleerde. Enkele heethoofden werden opgepakt voor verboden wapendract en/of weerspannigheid.

In het Jubelpark, waar in de namiddag speeches zouden gehouden worden, heerste er een festivalgevoel. Er werd muziek gemaakt waarop werd meegezongen en gedanst. De sfeer was er gewoon zalig. Maar aan de andere kant van het park werd de sfeer grimmiger. De relschoppers zijn zo laf om zich te vermommen zodat ze niet kunnen herkend worden. Volledig in het zwart gekleed met een kap over hun hoofd en gezichtsmasker op, begonnen zij de ordediensten uit te dagen en te bekogelen met alles wat ze in handen kregen. Uiteindelijk vond de politie dat het welletjes was en besliste om tot evacuatie in het park over te gaan. Aan de oproep van de organisator om het Jubelpark te verlaten werd door het overgrote deel van de manifestanten zonder morren ingegaan. Om 15 uur werd de manifestatie ontbonden.

De relschoppers hergroepeerden zich en verlegden hun actieterrein naar de Europese wijk. Ruiten van etalages en gebouwen werden ingegooid. De politie werd daar bekogeld met vuurpijlen, voetzoekers, straatmeubilair, kasseien, verkeersborden… Enkele politieagenten, in het nauw gedreven, vluchtten de metro in. Tijdens hun vlucht werden dranghekkens en een brandende vuilniscontainer achter hen in de trappenhal gesmeten. Hallucinant! Tegen de avond kregen de ordetroepen de situatie onder controle en keerde de rust terug in Brussel.

Drie politieagenten waren zwaar gewond. Er werden 228 administratieve aanhoudingen verricht die ondertussen op vrije voeten zijn gesteld. 11 hooligans zullen hopelijk gerechtelijk vervolgd worden voor verboden wapenbezit, weerspannigheid en vernielingen. Vraag is natuurlijk hoeveel van hen zich effectief voor de rechter zullen moeten verantwoorden. Deze vraag stel ik heel bewust omdat er van alle arrestanten in de vorige betoging (21 november 2021) in Brussel toe nu toe slechts één herrieschopper straks voor de rechter moet verschijnen.

We bevinden ons momenteel in een ongeziene polarisering. Onze hulpdiensten: politie, brandweer, ambulanciers… worden daar het slachtoffer van. Steeds meer worden de ordediensten door die onverlaten – die volgens mij ongetwijfeld uit extreme hoeken komen – geviseerd en deinzen er niet voor terug om die mensen naar het leven te staan. Hun risicopremie kan niet hoog genoeg zijn. NSPV-woordvoerder verwoordde het treffend: “De politie is de pispaal voor wat er verkeerd loopt in dit land.”. Keet schoppen, vernielen, mensen angst inboezemen en een trauma bezorgen is hun doel. Onze democratie staat zwaar onder druk. Onze vrijheid en de vrije meningsuiting staan op het spel. Er loopt ontzettend veel verkeerd in ons land.

En opnieuw hoor ik die reeds jarenlange ronkende en steeds terugkomende verklaringen van de verantwoordelijke federale ministers.  Premier A. De Croo: “Iedereen is vrij zijn mening te geven. Onze samenleving zal blind geweld nooit aanvaarden, zeker niet tegen onze ordediensten.” Minister van binnenlandse zaken A. Verlinden: “Er moeten zwaardere straffen komen. Het is ronduit schandalig dat politiemensen het mikpunt worden van geweld.”.

Politici van gelijk welke kleur, justitie: dit mag niet langer getolereerd worden. Bescherm onze samenleving. Pas de strafwet aan zodat er zwaardere gevangenisstraffen en hogere boeten kunnen uitgesproken worden. Wacht niet langer. Het is hoogdringend. Doe het nu! 


Recente blogposts

Hugo in je mail

Ik schrijf me in voor:*

Loading