De Gele Doos

De bewaardoos die levens redt!

Deze doos bevat alle medische en persoonlijke gegevens van de houder. 75-plussers en mensen met specifieke zorgnood kunnen in Brugge (maar ook in heel wat andere gemeenten of steden) deze Gele Doos gratis bekomen.

De Gele Doos oogt een beetje als een lunchdoos en wordt in de koelkast bewaard. Deze bevat levensbelangrijke medische en persoonlijke informatie van de zorgbehoevende of 75-plusser. Op deze manier kan de Gele doos in geval van interventie van de hulpdiensten snel geraadpleegd worden. Zo hebben ze vlot toegang tot nuttige informatie om de juiste beslissingen te nemen die ongetwijfeld  mensenlevens zal redden. 

In 2020 lanceerde de stad Brugge de Gele Doos als proefproject onder een 400-tal zorgbehoevende 75-plussers. Dit proefproject werd begin dit jaar, in overleg met gebruikers, huisartsen, apothekers, ziekenhuizen, hulpdiensten, politie… geëvolueerd. De doelgroep werd verruimd. Vanaf nu komen niet alleen de 75-plussers in aanmerking voor de gratis gele doos. Maar voortaan ook elke zorgbehoevende Bruggeling (senioren, personen met een handicap, mensen met een chronische ziekte of andere kwetsbare mensen) deze gele doos bekomen bij de meeste apotheken die deelnemen aan dit project.

De doos bevat twee documenten die ingevuld moeten worden:  a. een fiche met medische gegevens en noodcontacten: deze moeten ingevuld worden met persoonlijke gegevens, de personen die verwittigd moeten worden bij nood,  wilsbeschikking, aandoeningen… Dit kan en zal het verschil maken voor de ambulanciers en andere dringende hulp;  b. een vermissingsfiche: deze fiche bevat belangrijke informatie voor de politie.  Zorg er echter voor dat beide fiches steeds actueel blijven;  c. de bijgeleverde zelfklevende sticker op de binnenkant van de voordeur vast kleven. Zo weten de huis-aan-huisverzorgenden en -verplegenden en de hulpverleners dat er zich een Gele Doos in de koelkast bevindt. 

Ik kan het iedere Bruggeling, die recht heeft op de Gele Doos, warm aanbevelen. Rep je als de bliksem naar de apotheek om deze in huis te halen. Deze doos kan het verschil maken en uw leven redden!


Recente blogposts

Hugo in je mail

Ik schrijf me in voor:*

Loading