,

Gered van de sloop!

In aansluiting op mijn blog van 11 juni 2021  ‘De laatste vaart’

Ik had de laatste tijd reeds positieve ronken gehoord, maar nu is het bevestigd. De allerlaatste amfibieboot ‘De Normandie’ (gebouwd in 1942) werd aangekocht door de gemeente Koksijde. Het gemeentebestuur had er 45.000 € voor over om deze allerlaatste amfibieboot aan te kopen om het alzo te bewaren als maritiem erfgoed. En zo is dan ook mijn wens, dat ik opperde in mijn blog van 11 juni 2021, ingewilligd.

Amfibieboten hebben een lange geschiedenis. Oorspronkelijk werden ze in de 2de Wereldoorlog als legervaartuigen ingezet om soldaten en materieel aan land te brengen. Na de oorlog werden deze achtergelaten rijdende boten gebruikt als vissersvaartuig. Ze waren ook uiterst geschikt voor toeristische kustrondvaarten in de zomermaanden. Deze boten zijn ook onlosmakelijk verbonden met onze kust. Ik herinner mij nog levendig de vele zeeklassen in het voor- en najaar waaraan ook ik als klein broekventje deelnam. 

De steeds maar strengere veiligheidvoorschriften en de regelmatige zandopspuitingen dwongen de reders van deze boten de kustvaarten te stoppen.

Ik ben Koksijde dankbaar dat zij ‘De Normandie’, die nog in uitstekende en verzorgde staat verkeert, als maritiem erfgoed hebben aangekocht. De amfibieboot wordt een nieuw pronkstuk in de jaarlijkse Garnaalstoet dat dit jaar uitgaat op 26 juni. Ik zal er in elk geval van de partij zijn!


Recente blogposts

Hugo in je mail

Ik schrijf me in voor:*

Loading